Normen en waarden in de opvoeding; het nut
Wat zijn dat eigenlijk, Normen en Waarden
Wikipedia:
Normen en waarden zijn de omgangsvormen en principes volgens welke men publiekelijk en in sociaal verband handelt. Vaak worden de termen in de politiek en de media als één enkel containerbegrip aangeduid, of onterecht als synoniemen door elkaar gebruikt. De samenstelling betreft de waarden – de voorkeur die een groep of samenleving heeft met betrekking tot doeleinden of gedragspatronen – die worden vertaald in concrete normen met concrete gedragsregels en voorschriften. Daarmee sturen normen mede het sociaal handelen, meer specifiek het waarderationeel handelen.
Zoals je hierboven kunt lezen, zijn normen afgeleid uit waarden. Waarden leiden dus tot specifieke normen. Bepaalde waarden worden als waardevol beschouwd – de naam zegt het al – en worden geconcretiseerd in normen. Dus waarden gaan eigenlijk vooraf aan normen. Dit terwijl veel mensen* spreken van “normen en waarden” in plaats van “waarden en normen”.
Voorbeelden van waarden en normen
Respect voor mens, dier en natuur
Stelen, liegen, bedriegen enz. enz. enz. mag niet
Het is goed om te delen met anderen
Gooi geen rommel op straat
Elke dag, douchen, tanden poetsen, schoon ondergoed
Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden
enz, enz. enz.
Waarom herhaling van waarden en normen belangrijk is
Soms denk je als ouder dat het allemaal niet veel uithaalt; je kinderen luisteren toch niet, kijken je aan alsof je van een andere planeet komt, roepen dat ze het ‘nu wel weten’ enz. enz. Als opvoeder ken je vast het gevoel dat je een roepende in de woestijn bent als je je kinderen de normen en waarden nog eens probeert mee te geven. Vergis je echter niet, als je regelmatig laat horen wat jou waarden en normen zijn zet zich dat wel degelijk vast in het hoofd van je kind.
Iedereen heeft wel de stem van zijn opvoeder in zijn hoofd die gaat ‘praten’ als je iets doet dat door hem of haar afgekeurd zou worden. Ik hoor zelfs af en toe nog de stem van mijn moeder als ik iets doe wat zij zou afkeuren. Ik heb dit ook aan mijn zoon voorgelegd en hij wist direct wat ik bedoelde.
Zorg dat jou stem klinkt in het hoofd van je kind!
Door regelmatig, ook als je denkt dat er niet geluisterd wordt, te laten horen hoe jij denkt over dingen creëer je jou stem in het hoofd van je kinderen. Deze stem zal hen waarschuwen als zij jou normen en waarden met voeten treden. Dit hoeft niet te betekenen dat ze jou regels niet overtreden maar zorgt er wel voor dat ze een gezond referentiekader hebben.
Als ze jou stem niet meer horen op dit sorry belangrijke momenten is dat zorgelijk.
No Comment