De kracht van eenzijdige acties
Als ouder ben je gericht op het opvoeden van je kind, je wilt ze van alles leren en bijbrengen. Dit gaat vaak goed; je kind luistert naar je en leert van je, je krijgt als ouder de reactie die je verwacht. Actie – reactie.
Wat nou als de gewenste reactie uitblijft? Je kunt blijven proberen, blijven aandringen en soms helpt dit.
Als situaties echter steeds vaker eindigen in ruzie en het contact met je kind steeds slechter wordt, geeft je dit als ouder en machteloos gevoel. Er is nog naar weinig positief contact met je kind, alles lijkt te eindigen in ruzie en conflict. Eenzijdige acties kunnen je dan als ouder een minder machteloos gevoel geven.
Eenzijdige acties kunnen je een minder machteloos gevoel geven.
Hoe werken eenzijdige acties en wat is de gedachte erachter?
Een eenzijdige actie is zonder verwachting van de ander. Het gaat over het besef dat je alleen invloed hebt op wat je zelf doet niet op hoe de ander op jou actie reageert. Als je je hand uitsteekt naar je kind heb je er geen invloed op of je kind jou hand ook aanneemt. Als je kind je hand niet aanneemt hoeft geen invloed te hebben op jou actie. Met andere woorden; je kunt je hand uit blijven steken naar de ander, ongeacht de reactie van de ander. Andersom werkt het hetzelfde; als je kind zegt dat je je hand niet meer uit moet steken kun je stellen dat je kind daar geen invloed op heeft. Jij bepaalt of je je hand uitsteekt, je kind bepaalt of die de hand aanneemt.
Een voorbeeld
Je puberdochter gaat regelmatig zonder toestemming stappen met vrienden en komt ook later dan afgesproken thuis.
Aanspreken op haar gedrag helpt niet, ze gaat alleen nog maar vaker weg zonder dat jij als ouder weet waar ze is.
Eenzijdige acties hierbij kunnen zijn:
Je dochter vertellen dat dat je haar gedrag nooit zal accepteren omdat ze je dochter is een van haar houd (wacht niet op haar reactie, het is een eenzijdige actie)
Bel of app vriendinnen of ouders van vriendinnen van haar om te vragen of ze weten waar je dochter is een vraag of ze haar willen vragen om contact op te nemen (op een neutrale, niet verwijtende toon).
Doe, ondanks alles wat er gebeurt, positieve toenadering pogingen door bijvoorbeeld interesse vragen te stellen (reageer niet op afwijzende antwoorden; het is een eenzijdige actie). Dit heeft niet te maken met toegeeflijk zijn maar met investeren in een goed relatie met je kind.
Nog een voorbeeld
Je gaat je zoon iets weigeren of verbieden en je weet dat hij boos wordt. Breng je boodschap neutraal en duidelijk een reageer niet op zijn boosheid. Doe na een tijdje, als hij afgekoeld is een toenaderingspoging. Zeg iets aardigs of stel een interesse vraag. Reageert hij nog boos; niet op reageren. Je was iets te snel. Probeer het later nog eens.
Geweldloos verzet
Het inzetten van eenzijdige acties is onderdeel van de geweldloos verzet benadering (Haim Omer).
Als je googled op ‘geweldloos verzet eenzijdige acties’ kom je veel informatie hierover tegen.
No Comment