Aanslag bij popconcert: ‘Wees alert, maar boezem je kind geen extra angst in’
Kinderpsycholoog Tischa Neve op RTLnieuws.nl
Dat kinderen na een aanslag bang zijn, is de normaalste zaak van de wereld, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. Maar ook ouders zijn extra geraakt nu het gaat om een concert waar hun kinderen zelf bij hadden kunnen zijn. Voor ouders van tieners is het zaak dat ze de vinger aan de pols houden, adviseert Neve. “Maar doe niet overdreven bezorgd.”
Het kan niet anders, zegt Neve, of kinderen hebben het op school vandaag over de aanslag na het concert van Ariana Grande in Manchester. Dat is een wezenlijk verschil met eerdere terreurdaden, zegt ze. “Dit is een popster die heel veel tieners aanspreekt. Ze hebben misschien wel klasgenoten die haar vorige week in de Ziggo Dome hebben gezien, of ze zijn er zelf geweest.”
‘Kijk wat er leeft’
Wat kun je doen als je puber hierdoor van slag is? Best een lastig probleem, zegt Neve, maar één ding staat voorop: als ouder móét je er iets mee. “Je kunt het er met ze over hebben, vanavond, of vanmiddag als ze uit school komen. Ga praten. Kijk wat er leeft bij je kind.”
Dat kan makkelijker zijn doordat ze het er onderling al over gehad hebben. “Ze delen het met elkaar, ze praten erover. De één zal het relativeren. De ander zal zeggen: we moeten hier niet voor wijken.”
Moeilijke periode
Kleine kinderen gaan na dit soort gebeurtenissen vaak snel weer over tot de orde van de dag. Bij pubers en adolescenten ligt dat anders, zegt Neve. “Sommigen kunnen het goed naast zich neerleggen, misschien ook wel omdat ze er niet te veel aan willen denken. Die zullen zeggen: het is vreselijk, maar ik laat mijn leven er niet door beheersen.”
Een meisje in Manchester met roze ballonnen van de show van Ariana Grande. (Foto AFP)
Anderen zijn wat meer binnenvetters, of maken een moeilijke periode door. “Dat gebeurt op deze leeftijd natuurlijk vaak. En dan kan het zijn dat zulk nieuws veel harder aankomt. Vooral dan is het belangrijk dat je goed de vinger aan de pols houdt, de komende dagen en de komende tijd. Vraag het gewoon: zullen we het erover hebben?”
Eigen leefwereld
Tegelijkertijd zijn tieners vaak goed in staat ‘om los te laten en verder te gaan in hun eigen leefwereld’, zegt Neve – een eigenschap die volwassenen bijna niet meer hebben. Wees daarom ook niet overbezorgd, is haar advies. “Dat is een neiging die alle volwassenen hebben. Zo van: dat concert waar je volgende week heen zou gaan, dat willen we liever niet meer.”
Hou ze alert. “Wijs ze op de mogelijke gevaren die er in onze maatschappij nu eenmaal zijn, helaas”, zegt Neve. Maar zorg er tegelijk voor dat ze niet de hele tijd bang zijn en nergens meer heen kunnen. Of dat je ze, met tegenzin, laat gaan, terwijl ze dan weten dat jij thuis superbezorgd zit te zijn. “Waardoor zij met veel minder plezier naar een concert gaan, of naar een voetbalwedstrijd.”
Even doorbijten
Een zware opgave, beseft Neve. “Intuïtief denken ouders, kort na zo’n heftige gebeurtenis: ik hou ze thuis. Maar dat kan niet.” De eerste periode na zo’n aanslag is het doorbijten, zegt ze. We zijn allemaal net wat alerter, en dat maakt alles net even wat moeilijker. “Maar na een tijdje gaat dat wel weer over.”
No Comment