Tips voor (uitgeputte) ouders met kleine kinderen
Waarom deze tips voor ouders
Als ouder met een jong kind of kinderen heb je het vaak zwaar. Je kind kan nog niet goed aangeven wat hij wil of wat hij of zij voelt. Je kind laat dit dan vaak weten door te lachen, te huilen, te krijsen of door gewoon niet te luisteren; andere mogelijkheden heeft het nog niet. Een kind dat veel huilt, krijst of met spullen gooit geeft aan dat het niet lekker in zijn vel zit.
Een klein kind kan zijn emoties nog niet goed herkennen en uiten maar voelt jou emotie wel goed aan. Als je zelf gestrest bent of in een lastige situatie zit, voelt je kind dit aan en neemt het mee in zijn gedrag.
Met onderstaande tips probeer ik jullie als ouder een steuntje in de rug te geven; te helpen je kind rustig te krijgen of te houden. De juiste toon of woorden kunnen hierbij helpen.
Hoe reageer je op de emoties van je kind
Het begint bij het erkennen en benoemen van de emotie van je kind. Als je kind boos of verdrietig is, is het belangrijk om dit eerst te benoemen: “Je bent boos” of “je bent verdrietig, ik zie het”.
Daarna kun je benoemen waarom je kind boos of verdrietig is. Als ouder weet je dit bijna altijd, vertrouw hierbij op je intuïtie! “Je bent moe”, “je wilt een koekje”, je wilt nog niet stoppen met spelen”, “je wilt niet naar bed” enz. enz.
Leg kort uit wat er gaat gebeuren: “Je gaat lekker naar bed”, “morgen weer een koekje”, “spelen is nu klaar”, “het is bedtijd voor kleine kindjes” enz.
Contact maken met je kind
Het klinkt eenvoudig maar vaak is hier met kleine moeite nog veel in te bereiken. Door gedurende de dag regelmatig positief contact te maken bevestig je je kind; laat je zien dat hij of zij er mag zijn, dat je blij bent met hem of haar.
Als je het zwaar hebt als ouder (bijv. door stress, er alleen voor staan, depressieve klachten) gaat het regelmatig positief contact maken vaak niet meer vanzelf. Juist dan is het heel belangrijk om je heel bewust te zijn van het belang om contact te maken met je kind.
Contact maken met je jonge kind kun je namelijk niet vaak genoeg doen!
Fysiek contact door te knuffelen, een aai over zijn bol, kietelen, masseren, liefdevol (met aandacht, met een spelletje) aankleden of afdrogen, een knipoog.
Leuke dingen zeggen/glimlachen
Zeg door de dag heen veel leuke dingen tegen je kind. Met leuke dingen bedoel ik opmerkingen als: Wat ben je lekker aan het spelen, je bent mama’s of papa’s lieverd, wat doe je dat goed, wat kun jij goed eten, lekker hè, wat luister jij goed….
Glimlach regelmatig naar je kind!!
Corrigeren van je kind
Als je kind iets doet dat niet mag benoem dan wat je van hem verwacht in plaats van wat hij niet mag. Bijvoorbeeld: “Laat je bal maar buiten” in plaats van “niet met je bal naar binnen”. “Leg dat maar terug” in plaats van “afblijven” enz.
Onderzoek heeft aangetoond dat het makkelijker is voor kinderen om te luisteren naar wat ze moeten doen dan naar wat ze niet moeten doen.
Wees terughoudend met het stellen van vragen
Stel niet teveel vragen aan je kind. Kleine kinderen kunnen hier heel vaak nog helemaal geen antwoord op geven.
Vraag niet wat er aan de hand is maar vertel wat er aan de hand is, als ouder weet je dit vaak wel.
Vraag niet of ze naar bed willen, stoppen met spelen enz. (“zullen we naar bed gaan”). Dit zijn beslissingen die een klein kind nog niet kan maken. Vertel je kind wat er gaat gebeuren (het is bedtijd, mama of papa gaat jou naar bed brengen).
Vraag niet waarom ze iets gedaan hebben want ze weten het niet of kunnen het nog niet vertellen.
Stel vragen die bij de leeftijd passen. “Wil je een lekker toetje”, “ben je klaar met spelen”, “zal ik je helpen” zijn vragen waar kinderen antwoord op kunnen geven.
Kinderen laten kiezen
Als je kleine kinderen laat kiezen, laat ze dan uit maximaal drie keuzes kiezen. “Wil je dit of dit ijsje?”, wil je pasta of hagelslag op je brood?” Deze vragen zijn vaak al moeilijk genoeg.
Succes met het toepassen van deze tips. Het zal niet gelijk makkelijk gaan maar … oefening baart kunst.
Reacties zijn uiteraard welkom. Vragen of opmerkingen ook
No Comment