Waarom grenzen stellen
Grenzen bieden kinderen veiligheid; het geeft ze een kader waarbinnen ze kunnen leren. Waarbinnen ze kunnen terugvallen op hun ouders, hun veilige haven. Grenzen geven kinderen een veilige plek om op te groeien naar volwassenheid.
Kortom; Duidelijke grenzen zorgen ervoor dat kinderen zich goed kunnen vormen en zich goed ontwikkelen. Kinderen die opgroeien zonder grenzen hebben iets ‘verlorens’ over zich: ze zijn vaak stuurloos, lijken alle kanten op te gaan, zijn voortdurend zoekend, vinden vaak geen aansluiting bij anderen, zijn ongestructureerd en vinden het vaak moeilijk om mee te doen in een geordende of gestructureerde omgeving. Ze zijn dikwijls lange tijd doelloos aan het ronddwalen in plaats van ergens op af te gaan en hun vaardigheden doelgericht te gebruiken.
Thuis is de oefentuin voor later waar de kinderen ook tegen grenzen aanlopen; op school, hun baas, maatschappij enz. Het is voor kinderen fijn als ze hier al ervaring in op hebben gedaan.
Je leert je kind bovendien om om te gaan met frustratie en boosheid. Elk kind wil bepaalde grenzen opzoeken en overgaan en raakt gefrustreerd, boos of verdrietig als hij of zij hierin begrensd wordt. Ook hierbij geldt dat de grenzen en de structuur van thuis een goede oefentuin kunnen zijn.
Als laatste belangrijk om te noemen dat je als ouder simpelweg meer weet dan je kind, de hersenen van je kind zijn nog niet volgroeid (pas op ong. 22 jarige leeftijd) en het plannen en overzien van acties is pas als laatste volgroeid. Je kind heeft je hier dus echt nog voor nodig ook al denken ze zelf vaak van niet:-).
Tien voordelen van grenzen stellen
- Regels zijn niet bélastend, maar ontlastend
- Voorkomen steeds dezelfde discussie
- Het scheelt daardoor veel tijd
- Bevorderen de sfeer
- Bieden veiligheid
- Geven houvast
- Stimuleren het zelfvertrouwen
- Brengen een kind respect bij
- Leren rekening te houden met anderen
- Ervan afwijken wordt ervaren als een beloning
No Comment