Zomaar een paar opvoedingstips
Opvoeden is moeilijk
Ik heb opvoeden altijd een hele kluif gevonden en ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de tips die ik via mijn opleiding en mijn werk als gezinsbegeleider/gezinsmaatschappelijk werker tegenkwam. Sommige opvoedingstips zijn redelijk eenvoudig toe te passen of uit te proberen.
Ik heb een paar van die tips op een rijtje gezet.
- Gebruik een kookwekker. Om zichtbaar te maken dat je over vijf minuten weggaat, dat de tv over 5 minuten uitgaat, dat het over 5 minuten bedtijd is enz.
- Zing elke dag een liedje met je kind (mag ook elke keer hetzelfde liedje zijn). Het is een heel leuk moment samen, je kan er iets mee aankondigen (0pruimliedje, liedje voor het slapengaan, voor het eten) en het is goed voor de spraak-taal ontwikkeling.
- Als je kinderen samen ruzie hebben los het dan niet direct op;
- Als je ene kind zegt dat de andere iets heeft gedaan vraag hem/haar dan hoe die dat kan oplossen (b.v. zeggen wat hij/zij wil of simpelweg ‘stop’ zeggen)
- Zeg dat je het niet gezien hebt en dat ze het zelf op moeten lossen en blijf er even bij staan zonder iets te zeggen en kijk wat er gebeurd.
- Geef aan dat je het wel wilt oplossen maar dat je dan afpakt wat ze beiden aan het doen zijn en zeg dat ze het dus beter samen op kunnen lossen.
- Door één van bovenstaande toe te passen leer je kinderen om zelf oplossingen te bedenken voor eenvoudige problemen.
- Zeg wat je verwacht in plaats van wat niet mag; bijvoorbeeld, ‘Laat de autootjes maar op het kleed’ in plaats van ‘niet met je autootjes gooien’. Uit onderzoek blijkt dit echter meer effect te hebben.
- Als je een verwachting of een opdracht hebt uitgesproken en je kind reageert niet direct probeer dan eens 5 tellen helemaal stil te zijn. Je zult merken dat dit moeilijk is(5 tellen is heel lang) en dat het heel goed mogelijk is dat je kind gaat doen wat je hebt gezegd. Stilte kan namelijk heel indringend zijn.
- Doe elke dag een vraagspelletje aan tafel. Bijvoorbeeld iedereen geeft elkaar een compliment of iedereen mag een vraag stellen aan de ander. Iedereen vertelt iets over de dag. Je kunt ook vraagkaartjes maken en die gebruiken. Het is een leuk moment aan tafel met elkaar en je leert je kinderen interesse te tonen in de ander.
- Maak een (eenvoudige) weekkalender met daarop de schooldagen (kort of lang), de judo/voetbal/ballet/turnen, naar de oppas/kinderdagverblijf/peuterspeelzaal, naar papa/mama in geval van gescheiden ouders. Dit geeft je kind overzicht over de dag of week. Kinderen kunnen nog geen klokkijken, weten de dagen van de week niet en hebben sowieso veel minder overzicht dan volwassenen. Een weekkalender kan je kind rust geven.
- Als je kind boos/verdrietig/teleurgesteld is begin dan met het benoemen van de emotie die je ziet voordat je het gaat hebben over de oorzaak. Dit kan de angel er uit halen. Als je weet waarom je kind boos/verdrietig/teleurgesteld is hoef je het niet te vragen maar kun je het ze vertellen. Als je het vraagt is de kans groot dat je geen antwoord krijgt omdat het een heel moeilijke vraag is voor (kleine) kinderen.
Uitproberen
Probeer één of meerdere van bovenstaande opvoedingstips eens uit en laat weten hoe het is gegaan. Als het niet goed werkt ben ik natuurlijk bereid om eens mee te denken. Ik ben benieuwd!
P.S. Ik vind het leuk en belangrijk om mijn ervaringen met gezinnen met zoveel mogelijk mensen te delen. Indien dit artikel leuk vindt of als het je geholpen heeft zou je me een groot plezier doen als je dit wilt delen via Facebook, Twitter of Instagram. Alvast bedankt.
No Comment