Zet een stilte in
Een stilte voelt gauw ongemakkelijk, het is daardoor moeilijk om bewust stiltes te laten vallen. Stiltes kunnen op een dwingende manier en op een uitnodigende manier ingezet worden. Beiden kunnen een krachtig middel zijn om in te zetten in gesprekken; er gebeurt wat bij de ander als je een stilte inzet.
- Stiltes geven rust in een gesprek en bieden de ander ruimte om na te kunnen denken.
Als je te snel de stiltes invult, stoor je de ander in zijn of haar denkproces. En kun je de ander het gevoel geven dat je ook niet echt geïnteresseerd bent in het antwoord van de ander. - Stiltes leiden vaak tot een uitgebreider antwoord.
Let maar eens op; als je een stilte laat vallen nadat iemand wat gezegd heeft, gaat deze vaak verder in het beantwoorden van de vraag. Je krijgt zo meer inzicht in de situatie en de drijfveren of belangen van de ander. Je kunt ook één of een paar woorden herhalen van wat de ander heeft gezegd en daarna wachten tot de ander verder gaat. - Stiltes geven jou zelf ook de tijd om na te denken en waar te nemen.
Je creëert voor jezelf ook tijd om na te denken, of om goed te observeren. Je kunt bijvoorbeeld nadenken over je volgende vraag of reactie.
Stilte inzetten in de opvoeding
In de opvoeding kan een stilte je kind te bewegen om te doen wat je vraagt. Als je je kind bijvoorbeeld vraagt om zijn speelgoed op te ruimen en je blijft in stilte aanwezig totdat hij of zij begint is de kans groter dat dat ook gebeurt; groter dan als je meer taal gebruikt of wegloopt en moppert over dat er niet geluisterd wordt.
Je kunt in stilte bij je kind op de bank gaan zitten en zeggen dat je er gewoon even bij komt zitten. Dit kan ook op de kamer van je kind.
Wat ook effectief is om je kind een oplossing voor een belangrijk probleem te vragen (agressie, schoolweigering, hele dag op kamer terugtrekken) en in stilte bij hem of haar te blijven zitten totdat hij of zij met een (begin van) een oplossing komt (kijk je kind niet aan tijdens de stilte, probeer ‘sympathiek’ stil te zijn). Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je dit vijf minuten tot een half uur doen. Alleen of samen met een andere betrokkene.
Een stilte kun je inzetten als je kind iets van je eist waar jij niet op in gaat. Je kan je antwoord een paar keer herhalen en verder stilte inzetten; ‘Het gevraagde geld krijg je niet’. ‘Je mag niet met hen op vakantie’. ‘Je krijgt geen nieuwe telefoon’.
De kunst is om niet verder te reageren en een ‘sympathieke’ stilte te laten vallen. Hiermee vermijd je een discussie (en dus ook de strijd) en ben je toch heel duidelijk in je boodschap.
No Comment