Verdragen als opvoedingsvaardigheid
Ik heb vaker beweerd dat opvoeden (onder andere) een lesje in verdragen is en als je deze vaardigheid goed beheerst wordt opvoeden makkelijker (het je eigen maken kost trouwens wel veel moeite:-).
Opvoeden is moeilijk en alle tips die opvoeden makkelijker maken zijn dus belangrijk.
Wat versta ik onder verdragen in de opvoeding; drie toepassingen
Choose your battle
Ik bedoel daarmee dat je niet alles tegelijk hoeft ‘aan te pakken’ binnen de opvoeding. Beter is het om je op een paar punten te focussen en de rest te verdragen. Dit betekent niet dat je er nooit meer iets mee doet maar het betekent dat je je daar nú niet op richt.
Bijvoorbeeld:
Je kind ruimt zijn kamer niet op
hangt de jas niet op de kapstok
laat niet weten waar hij/zij is
spijbelt vaak van school
zet nooit de fiets in de schuur
laat de vaat in huis staan
is vaak chagrijnig in huis
doet niets aan huishoudelijke taken, ook niet als het gevraagd wordt
ruimt nooit zijn/haar spullen op
Je kan er als ouders voor kiezen om alles tegelijk aan te pakken. De kans is dan groot dat het de sfeer niet ten goede komt en dat het frustratie bij zowel je kind als bij jezelf oplevert. Je kan er ook voor kiezen om je te focussen op twee (of drie) gedragingen; b.v. het spijbelen en het chagrijnig zijn. De rest van de gedragingen ga je voorlopig verdragen; slaapkamerdeur dichthouden zodat je de rommel niet hoeft te zien, zelf de vaat opruimen, jas ophangen, fiets buiten laten staan, evt. boetes betalen….
Volhard in je focus en doe het samen als ouders of, nog beter, betrek er nog meer mensen bij (mentor van school, een vriend of vriendin van jou of van je kind). Houd de relatie met je kind goed, heb oog voor de leuke dingen van je kind maar blijf bij je standpunt met betrekking tot je focus.
Het laatste woord
Een andere vorm van verdragen kun je toepassen door niet het laatste woord te hoeven hebben.
Je vertelt je kind bijvoorbeeld dat je van hem of haar verwacht dat hij/zij om 01.00 uur thuis komt of bij een jonger kind dat het speelgoed opgeruimd wordt.
Je kind gaat in verzet.
Je hebt dan de keuze om de strijd aan te gaan en in discussie met je kind te komen of de keus om het verzet te verdragen als vorm van het losmaak proces van je kind. Herhaal je verwachting nog een keer en geef je kind te ruimte om zich te verzetten en wacht af of hij/zij doet wat je zegt. Verdraag het verzet (het hoort er ook een beetje bij). Kom er later op een rustig moment op terug als je kind niet doet wat je van hem of haar verwacht.
Gelijk krijgen
Een derde vorm van verdragen is het verdragen van het niet gelijk krijgen van je kind. Kinderen hebben al vroeg de neiging te denken dat ze het beter weten dan jij. Geef je mening, herhaal hem desnoods nog een keer maar ga de strijd niet aan over je gelijk; laat het hierbij. Ook dit hoort bij het losmaakproces van je kind.
P.S. Ik vind het leuk en belangrijk om mijn ervaringen met gezinnen met zoveel mogelijk mensen te delen. Indien dit artikel leuk vindt of als het je geholpen heeft zou je me een groot plezier doen als je dit wilt delen via Facebook, Twitter of Instagram. Alvast bedankt.
No Comment