Gelijk hebben versus gelijk krijgen
Je bent in discussie met je kind en je weet dat je gelijk hebt maar je krijgt het niet. Je weet zeker dat je kind iets gedaan heeft maar het wordt ontkent. Je legt je kind uit dat ie op tijd naar bed moet omdat kinderen meer slaap nodig hebben dan volwassenen en je kind bestrijdt dit. Het kan over van alles gaan.
Dit kunnen hele lastige situaties zijn die de sfeer tussen jullie aardig kan verpesten.
Wat kun je doen om niet in een oneindige en vervelende strijd te belanden?
Gelijk hebben
Gelijk hebben is iets wat je in het slechtste geval alleen zelf vind; je kunt van je gelijk overtuigd zijn maar de ander kan daar anders over denken.
Gelijk krijgen
Gelijk krijgen is iets heel anders; dat ligt geheel bij de ander, daar heb je geen invloed op. Je hebt alleen invloed op je eigen overtuigingskracht.
Strijden om het gelijk
Als beiden hun gelijk blijven bevechten kan het zijn
- dat de discussie hoog oploopt
- dat jullie er niet uitkomen
- dat de spanning oploopt en de relatie onder druk komt te staan
- dat een van beiden gelijk krijgt omdat de ander opgeeft
Vaak geeft dit een onbevredigend gevoel.
Gelijk of Geluk?
Als blijkt dat je in gesprek niet tot elkaar komt (m.a.w. geen gelijk gaat krijgen) kun je doorgaan tot je gelijk krijgt met alle vervelende gevolgen die erbij komen.
Je kunt ook voor een andere oplossing kiezen. Je kan het ook over een andere boeg gooien en verantwoordelijkheid nemen voor de relatie met de ander. Dit doe je door te constateren dat je het niet eens bent een waarschijnlijk ook niet gaat worden. Door te stellen dat je stopt met de discussie. Je hebt je mening gegeven of je punt gemaakt en het is aan de ander te bepalen wat die er mee doet. Deze week hoor ik het mezelf nog tegen mijn dochter zeggen: “I. ik ga hier niet verder op door. Ik heb gezegd wat ik wilde zeggen en jij bepaalt wat je er mee doet.”
Je zult merken dat dit krachtig overkomt. Probeer het eens uit.
Mijn advies
Mijn advies is dus altijd om op tijd te stoppen met overtuigen, met de strijd om het gelijk.
Dit betekent niet dat je toegeeft maar dat je respect hebt voor je tegenstander.
Dit betekent niet dat je de ander gelijk geeft maar dat je jezelf niet verlaagt tot een ‘welles nietes’ spel.
Maak je punt duidelijk maar blijf uit de strijd!!
P.S. Ik vind het leuk en belangrijk om mijn ervaringen met gezinnen met zoveel mogelijk mensen te delen. Indien dit artikel leuk vindt of als het je geholpen heeft zou je me een groot plezier doen als je dit wilt delen via Facebook, Twitter of Instagram. Alvast bedankt.
No Comment